Tünetkereső
Aranyér tünetei


A végbélnyílás körüli bőr viszketése változó erősségű lehet. Hasonló tüneteket más betegségek is okozhatnak. A vakarás sérüléseket okozhat, amelyek felülfertőződhetnek.

Javaslat:
A végbélnyílás környékének tisztán tartása mindig fontos, mint ahogy az öltözködés, a laza, könnyű ruhák viselete. A viszketésre enyhülést adhatnak a különböző kenőcsök és végbélkúpok, de elhúzódó, vagy súlyosabb esetben az ok kiderítése orvosi vizsgálatot igényel!

Végbéltáji váladékozás előfordulhat a nyálkahártya irritációja miatt, de a végbélből is származhat. A végbélből ürülhet az irritált nyálkahártya által termelt váladék bélgyulladások, ételallergia-, vagy intolerancia miatt, de jóindulatú polipok vagy rosszindulatú daganatok is termelhetnek nyákot.

Javaslat:
Ha a váladékozás tartósan fennáll, vagy további panaszokkal párosul, forduljon orvoshoz!

Az aranyeres csomók, vagy a végbél sérülései akadályozzák, fájdalmassá tehetik a székelést, ami erőlködéskor kellemetlenebbé válhat. Ha valaki emiatt ritkábban ürít székletet, akkor az keményebb lehet, tovább fokozza a problémát.

Javaslat:
Megfelelő mennyiségű folyadék és étkezési rostok fogyasztásával, szükség esetén székletlágyító alkalmazásával a széklet lágyabbá tehető. Kerüljük az erőlködést!

A véres széklet leggyakrabban aranyérbetegségnél fordul elő, de sérülés, fertőzés, gyulladás, daganat is állhat a háttérben.

Javaslat:
Jelentkezésekor mindig orvoshoz kell fordulni, aki egyúttal a végbélrák-szűrést is elvégzi! Hosszabb ideje fennálló vérzés kezelésekor az esetleg kialakult vashiányt is rendezni kell.

A végbéltáji fájdalom, vérzés oka – aranyérbetegség nélkül, vagy vele együtt – a végbél nyálkahártyájának berepedezése. Székelés közbeni erőlködés, híg, maró, hasmenéses széklet, gyulladás, stressz, daganat, esetleg szexuális tevékenység által okozott sérülés idézheti elő. A fájdalom miatt a végbél záróizma görcsösen összehúzódhat. A repedés vérzik, és fájdalommal jár, általában székletürítés alatt, vagy közvetlenül utána. Gyógyulása elhúzódó lehet, fertőzéssel, a végbél szűkületével, a záróizom károsodásával járhat.

Javaslat:
Rostokban gazdag étrenddel, szükség esetén székletlágyító alkalmazásával csökkenthető a székelések által kiváltott újabb sérülés veszélye. Kerülni kell a csípős ételeket, a túlzott alkoholfogyasztást! Síkosító végbélkúp használata is eredményes lehet. A székelés után vett ülőfürdő szintén enyhítheti a kellemetlen érzést, és fokozza a véráramlást, ami elősegíti a gyógyulást. Nagyon fontos a higiénia szerepe! A repedés hosszas fennállása a végbél záróizom szűkületéhez, hegesedéséhez, deformálódásához, tartós károsodásához vezethet, ezért a diagnózis felállítását és a kezelés kiválasztását bízzuk az orvosra, aki egyúttal a végbélrák-szűrést is elvégzi!

Aranyérbetegség esetén vénatágulat, „csomó“ jelentkezhet a végbél tájékán, amely ujjal tapintható. A végbél zárógyűrűjén belül kialakult belső aranyeres csomó a végbélnyíláson kívülre kitüremkedhet, akár ki is záródhat. Amikor a záróizmon kívülre türemkedett a belső csomó és már nem húzódik vagy nem helyezhető vissza, a végbélnyíláson kívülre záródhat. Vérrög képződhet benne (trombózis), begyulladhat, vérezhet, vagy kifekélyesedhet.

Javaslat:
Amíg a csomó magától visszahúzódik, vagy könnyen visszahelyezhető, ülőfürdő, megfelelő kenőcs, vagy kúp önmagában is segíthet. Ha a panaszok tartósak, gyakran jelentkeznek, a csomó növekszik, vérzik, fájdalmas, vagy sebes, forduljunk orvoshoz, aki egyúttal a végbélrák-szűrést is elvégzi!