5 rostdús reggeli

MIÉRT FONTOS A ROST FOGYASZTÁSA?
Az emésztésünk legfontosabb támogatói a rostok. Szerepük van a vastagbélrák, a székrekedés, az elhízás és a cukorbetegség megelőzésében, de még a koleszterinszint tartásában, a szív- és érrendszer védelmében is! A súlycsökkentő étrendekben különösen fontosak, hisz teltségérzetet okoznak, ezáltal pedig csökkentik az étvágyunkat! Kisebb mértékben okoznak vércukorszint-emelkedést, lassítják a szénhidrátok felszívódását, valamint támogatják a szervezetet a méreg- és salakanyagok eltávolításában. A rostfogyasztás hat a bélflóra egyensúlyára, ezen keresztül pedig az immunrendszer egészségére is.
Az élelmi rostokat csak a vastagbélben élő jótékony baktériumok képesek lebontani. A rostok elősegítik ezeknek a jótékony bélbaktériumoknak a szaporodását, ezáltal csökkentik a rosszindulatú vastagbéldaganatok kialakulásának kockázatát. A rostok növelik a széklet tömegét, és gyorsítják az ún. “tranzitidőt“, ezáltal segítenek megelőzni a székrekedést és az elhízást is.
Az ideális naponta kb. 25-30 gramm rost fogyasztása ahhoz, hogy egészségesebben működhessen szervezetünk.

A ROST FONTOS, OKÉ… DE MELY ÉTELEK, ÉLELMISZEREK TARTALMAZZÁK?
De milyen alapanyagokkal, ételekkel tudod bevinni a szükséges mennyiséget?

  • teljes értékű gabonákból és álgabonákból: barna rizs, köles, cirok, hajdina, amaránt, quinoa
  • teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek, zsemlék, kiflik, tészták fogyasztásával
  • csírák, korpák, pelyhek (pl. búza, zab) étrendbe iktatásával
  • zöldségekből és gyümölcsökből
  • szárazhüvelyesek pl. bab, borsó, lencse fogyasztásával
  • olajos magvak fogyasztásával
  • lenmag, útifűmaghéj: salátába, kenyérbe, müzli alapanyagként

Öt konkrét étel, ami rostdús és amit ajánlunk!

  • Alma
    Alacsony kalória- és magas rosttartalom! Ajánljuk!
  • Zabpehely
    A zabpehely az egyik legjobb rostforrás! Készíthetünk belőle zabkását reggelire, de dúsíthatunk vele süteményt, fasírtot is!
  • Lencse és más hüvelyesek
    A hüvelyesek amellett, hogy csodás növényi fehérjeforrások, kiváló rostforrások is! Ajánljuk!
  • Lenmag
    Az apró lenmagok rendkívül gazdagok tápanyagban, rostban! Tehetjük zabkásába, müzlibe, salátára, de még sütibe is!
  • Avokádó
    A szuperegészséges avokádó is kiváló rostforrás, ráadásul telítetlen zsírsavakban is gazdag! Válaszd szendvicskrémhez, salátához, turmixokhoz!

ZÁRÁS
Rostfogyasztás mellett szükséges a megfelelő folyadékfogyasztásra is odafigyelnünk! Ugyanis a rostok csak akkor fejtik ki jótékony hatásukat, ha elegendő folyadékot vittünk be a szervezetünkbe!
Táplálkozz minél változatosabban, kiegyensúlyozottabbam, hogy szervezeted hozzájuthasson a szükséges rost mennyiségéhez és egészségesebb életet élhess!
HU21/22REP4OT3, Lezárás dátuma: 2022.09.22.