Aranyérre aranyat ér!

Vásárlás

Tünetkereső

Aranyér tünetei

Duzzanat, csomó

A laikus általában nincs tisztában azzal, hogy az egyes testrészek területén milyen képletek vannak, azoknak milyen a tapintási lelete, a tapintottak normálisak, vagy azoktól eltérőek. Az altesten kitapintott duzzanat vagy csomó lehet egy korábbi aranyér maradványa, polypus, végbélrepedés, majd hegesedés során létrejött csomó, vírusos növedék, stb… A tartós székrekedés is hajlamosíthat aranyér vagy végbélrepedés kialakulására, a begyulladt aranyér pedig fájdalmas kemény dudorrá, tapinthatóvá válik a végbélnyíláson kívül. Csak orvosi vizsgálat állapíthatja meg a duzzanat vagy a csomó jelentőségét!

Fájdalmas székelés

Sokan szenvednek a bélműködés zavarai és az egyéb bélpanaszok miatt. Jellegzetes tünetek a tompa vagy nyilalló fájdalom, a folyamatos nyomásérzés a végbélnyílásban, a béltartalom szivárgása, az égő, viszkető érzés. Ezt a gyulladásos reakciót sokféle ok válthatja ki, mechanikai sérülések (pl. erőlködés), kémiai irritáció (higiénia), vagy különféle fertőzések, betegségek.
A végbél gyulladása gyulladáscsökkentő kenőcsökkel, kúpokkal, beöntéssel és ülőfürdők alkalmazásával gyógyítható, de nem helyettesíti az orvosi diagnózist!

Kitüremkedés

Nem ritka elváltozás a végbélelőesés. A végbél utolsó szakasza kifordul, láthatóvá válik a végbélnyílásból kilógva, akár több centiméteres szakasz is. A végbélnyálkahártya átmeneti kitüremkedése gyakran fordul elő egyébként egészséges csecsemőkben, valószínűleg a székelés során kifejtett túl nagy erőlködéstől. Ez a forma ritkán veszélyes. Felnőttekben a kialakult állapot hajlamos fennmaradni, sőt súlyosbodhat is, azaz a végbél további részei türemkednek ki. Felnőtteknél, idősebb korban a kitüremkedés súlyosabb jelenségre utalhat, többnyire sebészeti megoldásra van szükség. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni!

Tartós székrekedés

A székrekedés általában nem önálló betegség, hanem fontos tünet. Székrekedés akkor áll fenn, ha a székletürítések száma heti háromnál kevesebb, a normálisnál sokkal keményebb, viszonylag kis mennyiségű, az ürítés pedig lassú és nehézkes, csak erőlködéssel sikerül, és általában utána is megmarad a teltségérzet.
A székrekedés önmagában nem veszélyes, sokan megtapasztalták már, legtöbbször csak átmenetileg. Az étrend módosításával és rendszeres testmozgással megszüntethetők a panaszok.
Ha az életmódváltás nem segít, és a panaszok elhúzódnak, illetve hasi fájdalom, testsúlycsökkenés, láz, hányás, véres széklet jelentkezne, orvoshoz kell fordulni! A székrekedés szövődményei lehetnek a vastagbélgyulladás, bélelzáródás, a végbélnyílás betegségei, mint például az aranyér, a sérv és a tumoros megbetegedések.

Váladékozás, nyálkás széklet

Végbéltáji váladékozás előfordulhat a bőr irritációja miatt, de a végbélből is származhat. A végbélből ürülhet a nyálkahártya által termelt váladék bélgyulladások, aranyeresség, végbélberepedés következtében, de akár jóindulatú polipok vagy rosszindulatú daganatok is termelhetnek nyákot. A váladékozást általában széklettartás panaszok, vérzés, berepedezés kísérheti, ami szintén utalhat az enyhébb fertőzéstől kezdve a komolyabb gerinc, vagy egyéb idegrendszeri elváltozásokra is.
Ha diéta és megfelelő higiénia betartása mellett a váladékozás tartósan fennáll, vagy további panaszokkal párosul, forduljon orvosához!

Végbélberepedezés

A végbél berepedézést nehéz székelés, vagy terjedelmes széklet által okozott sérülés idézheti elő. Ritkábban anális közösülés során a végbélnyílásba történő behatolás okozza. A repedés miatt az anális záróizom görcsösen összehúzódik, ami megakadályozza a gyógyulást. A repedés vérzik, és fájdalommal jár, általában székelés alatt, vagy közvetlenül utána. A fájdalom percekig vagy órákig is fennállhat, majd a következő székelésig megszűnik.
Rostokban gazdag étrenddel, székletlágyító alkalmazásával csökkenthető a nehéz székelések által kiváltott újabb sérülés, a végbél alsó része síkosabb lesz, megnyugszik. Síkosító végbélkúp használata is eredményes lehet. A székelés után vett ülőfürdő szintén enyhítheti a kellemetlen érzést, és fokozza a véráramlást, ami elősegíti a gyógyulást.
A repedés hosszas fennállása a végbél záróizom szűkületéhez, hegesedéséhez, deformálódásához, tartós károsodásához vezethet, ezért a diagnózis felállítását és a kezelés kiválasztását bízzuk az orvosra!

Végbéltáji viszketés

A végbélnyílás körüli bőr viszketése változó erősségű lehet, az egyszerű égető érzéstől, amit a beteg székelés közben tapasztal, egészen az elviselhetetlen, állandó viszketésekig.
A viszketés oka sokszor a bőridegek működési zavara, ami irritációban nyilvánul meg. A kiváltó okok közé tartozhatnak az aranyér, a bőrgyulladások, a végbél előesése, berepedése, a pikkelysömör, a vérszegénység, egyes gyógyszerek és tisztálkodási szerek iránti túlérzékenység, a bőr befülledése, gombák, bélférgek, vagy bizonyos szexuális úton terjedő betegségek.
A végbélnyílás környékének tisztán tartása mindig fontos, mint ahogy az öltözködés, a laza, könnyű ruhák viselete. A viszketésre enyhülést adhatnak a különböző kenőcsök és végbélkúpok, de az ok kiderítése orvosi vizsgálatot igényel!

Véres széklet

A vér többféle módon jelentkezhet a székletben, a vérzés forrása szerint.
A szurokfekete széklet a nyelőcső, a gyomor, nyombél területéről származó vérzésre utalhat.
Málnazselé-szerű lehet a vér a székletben, ha vékonybél eredetű vérzés lép fel.
Véres nyák a gyulladásos bélbetegségekre jellemző.
Húslészerű vérzés legtöbbször a vastagbél és a végbél daganataira hívja fel a figyelmet.
Friss, piros vér a székletben végbélrák, végbél polip, aranyérvérzés esetén észlelhető.
A véres széklet leggyakrabban az aranyérbetegségnél fordul elő, de súlyosabb kórra is utalhat, ezért jelentkezésekor mindig orvoshoz kell fordulni!

Ismerje meg egyéb termékeinket

Hasmenésre:

Bőrfertőtlenítésre:

Hurutos köhögésre:

Ajakherpeszre:

A Cralex® 125 mg tabletta, a Cralex® kemény kapszula, Paxirasol® 8 mg tabletta, a Paxirasol® 2 mg/ml belsőleges oldat és a Telviran® 50 mg/g krém vény nélkül kapható gyógyszerek. A Betadine® oldat fertőtlenítő szer.

     Copyright © 2015–        www.egisvenynelkul.hu        Felhasználási feltételek        egis.health
Egis Gyógyszergyár Zrt. OTC és Patikai Üzletág. | 1134 Budapest, Lehel utca 15. | Tel.: 803-2222