Az aranyérről
Hogyan kezeljük?

Megelőzés
Megelőzés Az első és legfontosabb lépés: diétás és életmódbeli változtatásokat kell tennünk!

  • Megfelelő folyadékbevitel
  • Rostban gazdag, egészséges táplálkozás!
  • Túlsúly csökkentése és optimális testsúly elérése
  • Rendszeres testmozgás Mérsékelt fűszer-, alkohol- és kávéfogyasztás
  • Higiénés szabályok betartása

Orvosi vizsgálat
Előfordulhat, hogy aranyérbetegségre gyanakodunk néhány tünet alapján, de fontos, hogy orvos hozza meg a végső diagnózist, aki más, hasonló tünetekkel járó veszélyes betegségeket is kizárhat! Az időben diagnosztizált betegség jó eredménnyel gyógyítható!

Vény nélküli szerek
A gyakran fellépő irritáció, viszketés és fájdalom esetén helyi fájdalomcsillapító, érzéstelenítő, gyulladásgátló hatású krémek, kenőcsök használata segíthet. A készítmények használata mellett szükség esetén alkalmazható a meleg ülőfürdő és a borogatás.

Az aranyérbetegség okozta panaszok enyhítésére szolgálnak az olyan készítmények, mint a Reparon® kenőcs és a Reparon® végbélkúp, melyek fokozzák a szövetek védekezőképességét, ugyanakkor fájdalomcsillapító, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatásúak, csillapítják a viszketést és elősegítik a sebgyógyulást. A Reparon végbélkenőcs alkalmas a végbél környékének, ill. a tubusra szerelhető toldalékkal a végbél kezelésére. A kúp a végbélben való alkalmazásra szolgál. A RepaDolo tabletta hatóanyaga szájon át szedve belülről erősíti a vénafalat.

Sebészi /műtéti / eszközös beavatkozások
Számos eljárás létezik az aranyérbetegség okozta elváltozások kezelésére, amelyek az aranyeres csomók vérellátásának megszűntetését, az erek összehúzását, az aranyeres csomók lekötését, kimetszését célozzák. Az orvosok a hagyományos sebészi eszközökön kívül infravörös fényt, vagy lézersugarat is alkalmazhatnak. A választás a beteg általános egészségügyi állapotának, a betegség súlyosságának, az elváltozások elhelyezkedésének függvényében történik az intézményi háttér profiljának, lehetőségeinek figyelembe vételével az előnyök és kockázatok mérlegelése után.