A VÍZ FONTOSSÁGA, SZEREPE
A víz a szervezetünkben legnagyobb mennyiségben előforduló szervetlen vegyület. Testünk tömegének 50-80%-át adja életkorunktól és nemünktől függően. Az életműködéseinkhez szükséges reakciók számára közeget biztosít, sok reakcióban aktívan is részt vesz. Szerepe meghatározó az anyagok felvételében, szállításában, kiválasztásában, összeköti sejtjeinkket, szerveinket egymással és külső környezetünkkel. Testünk egészséges működése elképzelhetetlen a kiegyensúlyozott folyadékháztartás nélkül!
De mennyit szükséges fogyasztanunk naponta? Lássuk…

Mennyit igyunk?

Több kutatás is foglalkozott már azzal, hogy kiderítse, mennyi vízre van szüksége a szervezetünknek. Ez azonban egy többtényezős kérdés és nagyban függ a testtömegtől, fizikális, esetleg szellemi aktivitástól, sőt még az adott éghajlattól is!
Szükséges mennyiségként általánosságban a 2-2.5 liter folyadékmennyiséget emlegetik. Egyes kutatások szerint az optimális napi folyadékbevitel: kb 1 l 25 kilogrammonként.
Egy biztos: a szervezet megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen, hogy odafigyeljünk a folyadékbevitelre. Sokan a sűrű napi teendők közt elfelejtünk inni, ami fejfájáshoz, levertséghez, fáradtsághoz vezethet. A legjobb, ha megpróbáljuk a vízfogyasztást tudatosan beépíteni a napirendünkbe! Például ma már különböző applikációk segítségével is emlékeztethetjük magunkat arra: hidratálni kell!
A kilégzés párájával, a bőr pórusain át a verejtékezéssel, illetve a salakanyagokkal, a vizelettel és a széklettel naponta több liternyi víz távozik a szervezetünkből, amit pótolni kell!
A folyadékszükségletünk az életkor és a testalkat szerint is eltérő. Más mennyiségre van szüksége egy csecsemőnek és egy felnőttnek, és nem azonos a vízigénye egy kistermetű, vékony, illetve egy nagydarab, testes embernek sem.
Más körülmények, az élethelyzet (várandósság, szoptatás, idős kor stb.), a jellemző tevékenység is befolyásolja a folyadékigényt, így például a hormonális változások, az egészségi állapot, a testhő és a külső hőmérséklet, a levegő páratartalma, a fizikai aktivitás mértéke és sok egyéb tényező is.

MIT IGYUNK?
A változatosság az egyik kulcsa annak, hogy a legalább napi 2 és fél liter folyadékot szinte „észrevétlenül“ elfogyaszthassuk! A víz a legegészségesebb módja a folyadékbevitelnek és az ásványi anyagok pótlásának, de a teák, tejes turmixok, préselt zöldség- és gyümölcslevek is tökéletes opciók.

Tippek, a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel megkönnyítésére:

KULACS – hogy mindig legyen kéznél víz!
Keress egy számodra szimpatikus méretű, külsejű kulacsot és mindig vidd magaddal! Ahhoz, hogy hosszú távon sikerüljön tartani a megfelelő folyadékbevitelt ez egy nagyon jó megoldás!

EGYENLETESSÉG
Ne egyszerre akarj sok vizet inni! A legjobb, ha egész napra elosztva próbálod meg hidratálni a szervezeted! Fő az egyenletesség!

ELALVÁS ELŐTT ÉS UTÁN: IGYÁL EGY POHÁR VIZET!
Elalvás előtt azért fontos, mert éjszaka, alvás közben a szervezet nem jut folyadékhoz, ezáltal pedig felkészítheted a szervezetet a folyadék „nélküli“ órákra. A reggeli „kiszáradt“ érzést pedig jó, ha nem rögtön kávéval kompenzáljuk, amely ráadásul vízhajtó hatású is, hanem indítsuk a napot egy pohár friss vízzel!

VIZET IGYÁL!!!
Nagyon fontos, hogy a folyadékbevitel jelentős része ténylegesen víz legyen; abból a legkönnyebb eleget inni és kellően oltja a szomjunkat is! Ezért törekedj arra, hogy elsősorban az alábbiakat fogyaszd:

– tiszta csapvíz
– ásványvíz
– tea (cukor nélkül természetesen)

UNOD A VIZET? DOBD FEL!
Rengeteg lehetőség rejlik a fűszerekben, gyümölcsökben és zöldségekben, hogy feldobjuk velük a vizünket! Ha szeretnéd izgalmassá tenni a kulacsod tartalmát, akkor javasoljuk, hogy próbáld ki minél többféle kombinációban!
Adj a vizedhez például: citromot, mentát, uborkát, gyömbért, epret, vegyesgyümölcsöt vagy citromfűvet… Még a jégkockát is felturbózhatod virágokkal, gyümölcsökkel!
Talán kezdetben nem lesz könnyű tartani a napi célt folyadékbevitel tekintetében! Legfőképpen azért, mert a szervezet már megpróbált alkalmazkodni a kevés víz mennyiségéhez, emiatt az első napokban tehernek érezheted az ivást és sűrűbben kell majd járnod a mosdóba is. Viszont a szervezet pár nap alatt hozzászokik az új, sokkal optimálisabb életmódodhoz! Figyelj magadra jobban! A cél, hogy nagyon ritkán érezd csak magad szomjasnak!
HU21/22REP4OT3, Lezárás dátuma: 2022.09.22.