Tippek irodistáknak: hogyan kompenzáld az ülőmunkát?

A szervezetünknek szüksége van a mozgásra! Ha irodai ülőmunkát végzünk, napi 8-10 órán át, akkor óhatatlanul nehezünkre eshet, hogy munka után kiszakítsuk magunkat a nyugalmi pozícióból és sportoljunk. Reggel pedig a koránkelés miatti fáradtság veheti el a kedvünket a sportolástól.
Pedig mozogni kell, ha egészségesek szeretnénk lenni, meg szeretnénk előzni a betegségeket vagy el szeretnénk kerülni az elhízást!
A mozgás ugyanolyan velünk született létszükséglet, mint a táplálkozás.
A mozgás jótékony élettani hatásai széleskörűek: a rendszeres edzés fokozza a szív és a tüdő teljesítőképességét, csökkenti a szívizomzat oxigénigényét, a vérzsír-szintet, a vérnyomást; az izommunka csökkenti a vércukorszintet, segít megőrizni az ideális testsúlyt. Mindezek hozzájárulnak számos betegség – pl. szívbetegségek, koszorúér-betegség, cukorbetegség, mozgásszervi problémák – megelőzéséhez.

A TIPPEK:

Mivel kompenzáld az irodai ülőmunkát?
Kezdjük ott, hogy a napi munkát minden órában kisebb mozgással, lazítással szakítsd meg! Napközben óránként állj fel akár 5 percre és sétálj egy kicsit, vagy kétóránként 10 percet!

  1. Tanulj meg olyan kompenzáló munkahelyi gyakorlatokat, amelyekkel könnyedén át tudod magad mozgatni akár az irodában is!
  2. Próbáld ki a pilatest, a tartásjavításért és a törzsizmok erősítéséért!
    Fontos, hogy jó szakember segítségével végezd a pilates gyakorlatokat! Rendkívül hatékony mozgásforma, amely javítja a testtartásunkat, rugalmassá teszi a gerincünket, csökkenti a hát és derékfájdalmainkat és az összes törzsizmunkat megmozgatja!

    A törzsizmok megerősítése pedig különösen fontos az aranyérbetegség kialakulásának megelőzésében!
  3. Ússz! Akár nyáron a Balatonban, akár a strandokon!
    Úszás során testünk szinte súlytalanná válik a vízben, ezáltal a gerinc állandó izomzatának feszülése csökken! A különböző úszásnemek váltogatásával erősödik a gerincfeszítő izom, a nagy farizom, az egyenes hasizom, a kar- és hátizmok. Előnye, hogy időseknek és túlsúlyosoknak egyaránt ajánlható mozgásforma. Hatékony és kíméletes!

ZÁRÁS

Ha az aranyérbetegség megelőzése a célunk, akkor azt mondhatjuk, hogy elsődlegesen olyan mozgásformát válassz, amellyel a törzs- és medence körüli izmokat, a farizmokat tudod erősíteni! Ezáltal erősítve az aranyérpárnácskák alátámasztását! Törekedj arra, hogy naponta mozogj valamit, legfőképp akkor, ha ülőmunkát végzel! Nem muszáj egyhuzamban, lehet fél óra reggel és fél óra este. Lehet ez egy hosszú séta, aerobik, úszás, futás, biciklizés vagy jóga, a lényeg a változatosság és az, hogy mozogj!
A honlap minden kötelező elemet és betegtájékoztatót tartalmaz.
HU21/22REP4OT3, Lezárás dátuma: 2022.09.22.